Més de 4.000 targetes postals que conformen el Fons Vicenç Rotger de l’Arxiu històric ja són a l’abast

La Seu i el Palau de l’Almudaina abans de fer-se el parc de la Mar i l’Hort del Rei

Fons Vicenç Rotger Buïls de targetes postals

(1950-1970 aprox.)

Aquest fons gràfic forma part de l’Arxiu històric de la Universitat de les Illes Balears (AHUIB) pertanyent al Servei de Biblioteca i Documentació. És fruit de la donació que efectuà la família de l’empresari  Vicenç Rotger Buïls (1916-2014), nascut a Alaior, que s’establí a Mallorca i desenvolupà la seva tasca sobretot a l’entorn la Distribuïdora Rotger.

El port de Pollença

El Fons Vicenç Rotger i Buïls està format bàsicament per unes 5.000 targetes postals (blanc i negre, sobretot, i color) editades per la seva empresa i distribuïdes per tot Mallorca durant l’època coneguda com a «el boom turístic». En aquests documents gràfics es pot observar l’evolució que el turisme  ha sofert a les nostres illes. Es passa de llocs idíl·lics i despoblats de les illes preturístics a unes altres que s’apropen més a allò que avui ens ha arribat. El concepte que es desprèn de tot aquest conjunt d’imatges de Mallorca i Menorca prové de les influències que  començaren amb Jovellanos i continuaren amb l’Arxiduc i els viatgers de principis del segle XX. Són constants les aparicions de llocs emblemàtics com la Seu, el castell de Bellver, el passeig Marítim, la Llotja, Formentor, el port de Pollença, Cala Rajada, el port de Sóller, la Calobra, el port d’Andratx… A més de tota una sèrie d’icones indispensables que es mostraven als turistes: ball popular i vestits a l’ample i tablaos flamencos.

Típica targeta postal de caire folkòric, en aquest cas pujant
als molins del Jonquet

A més de les targetes postals s’han preservat físicament en els contenidors pertinents exempts d’àcids com marquen els estàndards internacionals de conservació tota una sèrie de material relacionat, com algunes plaques de vidre, alguns negatius i tires o petits estoigs de postals.

La tasca realitzada ha consistit en classificar, catalogar, digitalitzar, preservar digitalment i posar a l’abast de tothom a través de la Plataforma d’Arxius històrics de les Illes Balears que la UIB ha posat en marxa no fa gaire i del qual en formen part el de la Reial Acadèmia de Medicina, el del Col·legi de Metges, els dels ajuntament de Campanet i de Montuïri.

El fons està dividit en 12 sèries, bàsicament seguint un criteri geogràfic, que són: Badia d’Alcúdia, Badia de Palma-Andratx, Folklore, Interior, Llevant, Menorca, Palma-Ciutat, Pollença i Badia de Pollença, Serra de Tramuntana, Sud, Postals diverses i Altres. Cadascuna d’aquestes sèries a la vegada s’ha hagut de subdividir en unes subsèries, les quals ja han donat pas a les unitats documentals formades per cada una de les postals que després s’han penjat al programari lliure AtoM que es pot consultar a internet i gestiona tota aquesta plataforma.

Gràcies a tot això ara és a l’abast de tothom aquest corpus gràfic de la Mallorca i Menorca dels anys del boom turístic que serviran per preservar-lo en el record i per  ajudar les persones que vulguin investigar aquesta etapa del segle XX.

Joan Font