Robert Graves i “Les Iles Oubliées”

Al Castell de Bellver, i en el marc de la 14 Conferència Internacional Robert Graves 2018, William Graves, fill del poeta i escriptor anglès Robert Graves, va fer acte de donació a Llorenç Huguet, Rector de la UIB, d’una primera edició del llibre Les Iles oubliées: les Baléares, la Corse et la Sardaigne impressions de voyage de Gaston Vuillier, 1847-1915, per al fons del Servei de Biblioteca i Documentació de la UIB (SBD).

El llibre ha estat digitalitzat per l´SBD i és consultable a la Biblioteca Digital de les Illes Balears en dues versions: una de 150 ppp i una altra de major qualitat de 200 ppp.

Tal i com explica en Miquel Pastor, director de l’SBD:

“Al marge de seu valor bibliogràfic aquest exemplar té un gran valor simbòlic per la dedicatòria de Robert Graves a les “dues germanes inoblidables”. Segons ens conta Lucía Graves, ho va fer a Anglaterra en el Nadal de 1944, eren Carita i Marina Rodríguez. Les nenes havien arribat des de Bilbao a l’S.S. Havana, juntament amb altres 3,800 nens refugiats bascos, després del bombardeig de Guernica en 1937. Van estar primer a una colònia per a refugiats bascos a Colchester, organitzada per la Peace Pledge Union (Unió de Pacifistes) i el 1942, gràcies a la recomanació de la Dra Margarita Camps, van passar a estudiar a Dartington Hall, a Devon, establiment que segons Marina ‘va ser el paradís terrenal’. Allà, a través d’un amic mutu anomenat Federico de la Iglesia, Marina i Carita van conèixer a Robert i Beryl Graves, que també s’havien instal·lat a Devon a principis dels anys quaranta, i es van fer amics. Algunes vegades Marina i Carita venien a tenir cura de Lucía i de Guillem i la família els tenia molta estima.

Al maig del 2008, Marina Rodríguez va fer obsequi d’aquest llibre a la família Graves, i la família Graves, al seu torn, vol obsequiar a la Universitat dels IIIes Balears, on sens dubte serà apreciat per generacions presents i futures.”