Toni Catany i Joan Miró arriben a l’Arxiu Històric de la UIB de la mà de Jaume Bover

Chechaouen. Marroc, 1986.

El passat dijous 17 d’octubre va tenir lloc a l’Aula de Graus de l’edifici Ramon Llull la presentació pública del conveni de donació de Jaume Bover i Pujol a l’Arxiu Històric de la UIB, després d’haver-se signat el dia anterior a casa del donant, qui no va poder assistir a l’acte per motius de salut. Aquesta és la segona donació que el bibliotecari de gran prestigi ha fet a la Universitat, després d’haver llegat la seva biblioteca personal.

D’aquesta manera, com informa el Diari de la UIB, “la Universitat de les Illes Balears incorpora al seu fons setze fotografies d’Antoni Catany (1942-2013), fotògraf de reconegut prestigi internacional, especialitzat en el bodegó d’estudi, paisatge, retrat, arquitectura del Mediterrani…, i en tècniques fotogràfiques com el calotip, daguerreotip, Polaroid i, posteriorment, la fotografia digital, influenciades per la pintura i el blanc i negre. També incorpora tretze cartells emmarcats dels anys setanta del segle XX que són obra del pintor Joan Miró”.

Les obres donades per Jaume Bover han estat integrades a l’Arxiu Històric de la UIB amb l’objectiu d’afavorir-ne la difusió, el gaudi públic i la conservació. D’aquesta manera, totes aquestes obres ja poden ser visualitzades a través de la web de l’Arxiu Històric, dins la Plataforma d’Arxius Històrics de les Illes Balears. La UIB, així, a través del Servei de Biblioteca i Documentació, s’encarregarà de catalogar i digitalitzar aquestes obres, així com també aplicarà les mesures de conservació i manteniment que siguin necessàries.

Les fotografies de Toni Catany s’exposaran fins al 30 d’octubre de 2019 a l’edifici Ramon Llull, a l’avantsala de la  mateixa Aula de Graus. La inauguració va comptar amb la intervenció del Rector de la Universitat de les Illes Balears, doctor Llorenç Huguet; el degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, doctor Miquel Deyà, i el doctor Andreu Villalonga, secretari del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts.

Tot seguit, després d’una visita a l’exposició, va tenir lloc la taula rodona «Toni Catany: la seva obra i el seu llegat», amb les intervencions d’Antoni Garau, de la Fundació Toni Catany i el doctor Joan Carles Oliver, professor associat del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts, moderada per la doctora Magdalena Brotons, professora titular del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts.

Oliver, Brotons i Garau parlant de Toni Catany.

Les dues intervencions va permetre al públic assistent, amb una presència destacada d’alumnes d’Història de l’Art, acostar-se una mica més a la vida i obra de Toni Catany, així com a la seva relació amb Jaume Bover, mentre que la professora Brotons va donar a conèixer la història amagada darrere d’algunes de les fotografies exposades, posant nom, per exemple, a Fàtima, la dona abans desconeguda que apareix en un bell retrat i de la qual el fotògraf va aprendre a cuinar unes fantàstiques sardines farcides i arrebossades.

D’aquesta forma, els assistents sortiren de l’acte afamats d’art i de bon menjar.

Miquel Amengual Bibiloni