Setmana del llibre a casa: un Sant Jordi diferent

Enguany afrontem un Sant Jordi sens dubte diferent, però no per això anàvem a deixar de celebrar-ho com es mereix.

El nostre objectiu ha estat fer un petit homenatge al llibre, l’objecte que, en qualsevol dels seus formats, tant ens està acompanyant durant aquestes setmanes de confinament. Avui dia podem trobar llibres en paper, de diferents grandàries i formes, llibres electrònics, audiollibres, etc., però no sempre ha estat així. Des de les primitives taules d’argila fins a l’hipertext el llibre ha recorregut una llarga història.

Però, a què ens referim exactament quan parlem de llibre? Podem fer referència al discurs de l’autor i, al mateix temps, a l’objecte que dona el text a llegir. Els podríem entendre un sense l’altre? Allò abstracte sense allò material? En paraules de l’historiador francès Roger Chartier “no hi ha text fora del suport que el dona a la lectura”.

La llegenda de Sant Jordi, tantes vegades plasmada en els llibres, ens parla d’una princesa que és salvada del drac per un cavaller, però les dones no estan només dins dels llibres, ja sigui com a princeses o com a heroïnes, sinó que també escriuen les històries, editen els llibres, els imprimeixen o els conserven en biblioteques. Per això, l’acte central de la nostra campanya d’enguany està dedicat a elles, a les dones que han escrit les seves pròpies històries i han destacat en els seus respectius camps.

Amb l’etiqueta #SantJordiUIB recorrem passat, present i futur del llibre, els seus formats, els seus protagonistes, les seves històries i els seus reptes. Segueix la nostra setmana del llibre a les xarxes socials de la biblioteca: Instagram, Facebook i Twitter.

Chartier, R. (1994). El orden de los libros. Lectores, autores, bibliotecas en Europa entre los siglos XIV y XVIII. Barcelona: Gedisa.