El futur de les dades d’investigació

El passat 21 i 22 de juny varen tenir lloc a València dues jornades relacionades amb les dades d’investigació organitzades per Maredata i Datasea.

Dijous 21 “Jornadas sobre datos de investigación” on es va xerrar sobre les dades d’investigació, la seva gestió i els factors que determinen el seu potencial al ser compartits. Hi participaren professionals com Gobinda Chowdhury (Northumbria University , UK) qui va fer la conferència inaugural “Managing research data for open science:  the UK experience“, també es tractaren temes interessants a les dues taules rodones moderades per Remedios Melero (CSIC) i Rafael Aleixandre (UV) on es xerrà d’Europa i les seves polítiques i serveis en relació a les dades en un entorn acadèmic.

Finalment Clara Eugenia García García, actual Directora General de Política de Investigación I+D+I, donà una conferencia sobre política científica i dades d’investigació.

Amb aquestes jornades, el projecte Maredata, que inicià el seu projecte l’any 2016, finalitza un seguit d’actuacions encaminades a complir el seu objectiu de coordinar l’actuació dels grups d’investigació de les institucions membres i contribuir a estructurar un marc de ciència oberta a Espanya que tengui el recolzament dels diferents agents interessats en les dades d’investigació.

 

Divendres 22 “Datos generados por científicos: el futuro de la investigación” de la mà de professionals com Imma Subirats (FAO) i Fernanda Peset (UPV), va celebrar-se la jornada final de Datasea Extended, on varen veure que no és suficient parlar de dades d’investigació, sinó que és necessària una bona política per a  la gestió i l’ús de tot tipus de dades.

La primera ponència va ser “Research data in practice: Research data for researchers, repositories and journals ; Demo ZENODO-ELIS”, realitzada per Antonella de Robbio (Università di Padova) i Alfredo Cosco (Università Federico II Napoli), que varen explicar el procés d’elecció de Zenodo per a dipositar els seus datasets.

A continuació a la taula rodona moderada per Luis García Raffi (UPV), “La cuadratura del círculo: ¿Qué significa investigar en datos de investigación? Seis años (o más) de DATASEA”, es va exposar quina és la situació actual del dipòsit i l’ús de les dades d’investigació i algunes de les possibilitats de treball tant per a investigadors com per a l’ús pràctic, per exemple en la gestió de les ciutats.

I per finalitzar va tenir lloc la conferència “Líneas de futuro, internacionalización y alianzas”, per Hervé Falciani (Privacy protection analyst Taboow.org) i Fernanda Peset (UPV).