El Fons Fotogràfic Climent Picornell Bauzà una nova peça de l’Arxiu històric de la UIB

 

El fotògraf de natura Climent Picornell fotografiat per Xisco Avellà

Des d’aquest mes de febrer l’Arxiu històric ha encobeït un nou fons. Es tracta del llegat de Climent Picornell Bauzà (1956-2003), fotògraf de natura, conformat per una gran quantitat de diapositives, unes 10.000, relacionades amb Mallorca, tant amb el seus paisatges com amb els seus animals i plantes.

El representant de la seva família, cosí i professor de la UIB, Climent Picornell féu acte de lliurament i signà el conveni de donació amb el rector Llorenç Huguet el passat divendres dia 26 de gener.

Aquest llegat fotogràfic que la família  ha donat a la Universitat està conformat per unes 10.000 diapositives en color damunt pel·lícula, realitzades entre finals dels 70 del segle XX  i els primers anys del XXI. El valor científic i cultural de tot aquest gruix fotogràfic es manifesta en la seva temàtica: natura, paisatge i etnografia de la nostra terra l’època., marcada encara per la tècnica fotogràfica analògica, ja que la digital encara era gairebé en els seus inicis.

Climent Picornell Bauzà

(Sant Joan, Mallorca, 1956 – 2003)

Fou un fotògraf especialitzat en fotografia de la naturalesa. Tengué una carrera molt intensa, com ho demostren els premis que va guanyar i les imatges que són presents a textos, llibres, revistes, calendaris, pòsters… de tot arreu, de l’estranger i del nostre país. Guanyà el Premi de la Flora del Jardí Botànic de Sóller; el Premi Nacional de Fotografia FUJI; el Premi del Festival Internacional de Fotografia de Sant Sebastià… Té fotografies editades a obres com Història Natural dels Països Catalans; Els endemismes de Balears; Les orquídies de BalearsLes Balears abans dels humans; Atlas de les illes Balears; Anuaris del GOB; CD-Rom sobre s’Albufera; Quaderns d’usos, costums i oficis pagesos; Mallorca: Imatges per a la felicitat, amb textos de Carme Riera; Apunts del Pla de Mallorca, amb textos del seu cosí Climent Picornell…

Les fotografies de Climent Picornell són sobretot de Mallorca, de la Serra de Tramuntana, del litoral, del pla de Mallorca, d’on era originari, de la natura en general i molt especialment d’ocells (gran coneixedor i observador de l’Albufera).

Els seus col·legues parlaren del seu mestratge, en concret, la majoria d’integrants de l’ AFONIB (Associació de Fotògrafs de Natura de les Illes Balears): “Es convertí en un mestre inigualable a l’hora de treballar la llum, generós i humil… Caldria destacar el seu arrelat compromís en la conservació del nostre entorn”.

Climent Picornell tècnicament tenia un gran domini dels escenaris, dels instants, dels enquadraments, amb una certa visió poètica. I era extraordinàriament exigent amb el seu treball i un sedàs propi primmirat.

Fou un personatge extravertit, vitalista, amb un gran esperit de recerca i una pipella especial per a la composició d’imatges fotogràfiques fruit d’hores de caminades, d’hores d’observacions, d’hores d’espera amb les seves motxilles carregades de càmeres i objectius.

El periodista Damià Quetglas digué d’ell: “Climent es passejava sempre amb una petita Leica a la mà per robar una fesomia particular, per fixar un instant, perdent hores per camins de mala mort a la recerca d’aquella bardissa feta de branques d’ullastre… aguantant el sol del migdia per fer una foto a un moscard o es ficava fins a l’aigua al coll per copsar l’aparellament de dos ocells dins el canyet de s’Albufera. Mirava aquesta terra amb ulls emocionats i feia que la realitat visible fos més bella, encara que la imaginària”.

L’ AFONIB convoca cada any el Memorial Climent Picornell de fotografia de Natura”, del qual s’ha celebrat enguany l’onzena edició amb participació de fotògrafs de tot arreu, per així servar el record d’un fotògraf excepcional i del seu gran arxiu, amb milers de diapositives, que ara es dóna a la UIB, testimoni del seu gran amor per aquesta terra nostra.