El Servei de Biblioteca i Documentació de la Universitat de les Illes Balears ha començat a participar a Dialnet a través del CBUC.
Dialnet (Difusió d’Alertes a la Xarxa) és un dels portals bibliogràfics d’accés lliure i gratuït més importants, el principal objectiu del qual és donar una bona visibilitat a la literatura científica hispana. Recopila continguts científics, principalment mitjançant alertes documentals, i hi facilita l’accés. A més, compta amb una base de dades exhaustiva, interdisciplinària i actualitzada, que permet dipositar-hi continguts a text complet.
Els principals serveis que ofereix Dialnet a investigadors i usuaris en general, d’una manera oberta i gratuïta, són :
• Recerca de documents. Dialnet és un portal integrador de recursos (revistes, llibres, tesis…), i es tracta d’una de les principals bases de dades de continguts hispans. Facilita, a més, l’accés a nombrosos continguts a text complet. Mitjançant aquest cercador, els usuaris poden delimitar les seves recerques. Per fer ús d’aquest servei no és necessari registrar-se.
• Subscripció d’alertes. Cada usuari pot seleccionar les seves “revistes favorites” per rebre per correu electrònic alertes informatives amb els sumaris dels nous números que se’n publiquin. Per gaudir d’aquest servei personalitzat, cal ser usuari registrat del sistema. Pot registrar-s’hi tothom, d’una manera gratuïta.
Pel fet de pertànyer a una institució col·laboradora, a més, disposarem de serveis bibliogràfics i documentals de valor afegit, com ara:
• Personalització de Dialnet per als usuaris de la UIB.
• Fer recerques avançades i guardar-les.
• Seleccionar articles a partir de les recerques realitzades.
• Exportar documents seleccionats en les cerques al gestor bibliogràfic propi i/o enviar-los al compte de correu electrònic. El sistema permet exportar els documents en diferents formats: Refworks, RIS i format de text.
• Cerca per autor, on podrem consultar tota la informació disponible sobre ell a Dialnet.
• Rebre informació puntual de la disponibilitat dels documents a la biblioteca de la pròpia institució.
Més informació a:
http://dialnet.unirioja.es/servlet/ayuda
Vídeos d’ajuda:
http://dialnet.unirioja.es/servlet/portadavideos
Un altre aspecte que cal destacar fa referència als drets d’explotació dels textos inclosos en les revistes de la UV. En aquest sentit, la integració d’aquests textos en un repositori institucional requereix unes condicions bàsiques com ara el compliment de protocols OAI-PMH i la possibilitat d’accés complet al contingut dels documents. Aquesta última condició, que es dóna en més del 50 % dels casos de les revistes actives, permet que els usuaris accedeixin gratuïtament als continguts de les revistes, però no sempre permetrà la integració correcta dels continguts al repositori, atès el fet que la freqüència de la informació relativa als drets d’explotació dels continguts de la revista (copyright) no existeix o queda indefinida. Així doncs, d’una banda, de les quaranta revistes actives que tenen pàgina web, aquests drets només s’esmenten onze cops (27,5 %) i tan sols en quatre es fa servir una llicència Creative Commons compatible amb l’accés obert. D’altra banda, en quatre casos la revista afirma que els drets resten en poder dels autors, la qual cosa equival a dir que tots els drets queden reservats. Passa ben bé el mateix quan no hi ha informació sobre aquests drets, ja que l’absència d’informació sobre els drets equival a dir “tots els drets reservats”. La no-informació sobre la titularitat dels drets d’explotació també es veu reflectida en el directori Dulcinea, l’objectiu del qual és proporcionar informació sobre els drets d’explotació i les condicions d’arxivament de les revistes científiques espanyoles ( http://accesoabierto.net/dulcinea ) —actualment proporciona aquesta informació de 1.258 revistes. Dulcinea registra setze títols l’entitat editora dels quals és la UV, i d’aquests setze, tan sols n’hi ha set en els quals s’especifiquen els drets d’explotació. Referent a això, la guia elaborada recentment pel grup accesoabierto.net pot ser de gran utilitat, sobretot per als editors de les revistes.